Historien om ris a la mande

På samme måde har ris også sin oprindelse som et frugtbarhedssymbol i den hedenske tid. Men det var ikke en kristen vækkelse, der gjorde, at ris à la manden blev populær for godt 100 år siden, mere en større mulighed for at lave en grød, der var lidt finere end den, som man spiste til hverdag. For på trods af sit franskklingende navn er ris à la mande helt igennem dansk. Desserten blev opfundet i slutningen af 1800-tallet, hvor den var en eksklusiv grød med impoterede ris, sødmælk, smør, sukker og kanel. Men franske navne og fransk mad var på mode, så derfor den frankofile titel.

Under Anden Verdenskrig blev ris à la mande imidlertid præsenteret som en sparedessert, hvor risene kunne strække længere ved at røre flødeskum i grøden.

Desuden kunne de mange mandler erstattes af en mandel, som blev belønnet med en lille gave. Denne ene mandel kunne desuden erstattes med en knap eller en mønt, hvis man havde brugt rationeringskortet op.

I dag fås retten i mange versioner og til mange priser, men mon ikke dens plads ved julebordet er sikret mange generationer frem?